Tradiční zázvorníky babiny Mařenky


Zázvorníky v naší rodině dělávala jen moje babina Mařenka a dostali jsme od ní vždy před Vánocemi plnou krabici. Jako dítě jsem je zbožňovala, líbila se mi jejich křupavost (hned po upečení jsou tvrdé jako kámen a potřebují odstát, aby změkli) a jemné štípání zázvoru na jazyku. Znáte je? Nebývají asi úplně běžnou součástí vánočního stolu, tak pokud máte chuť vyzkoušet něco jiného a nepoznaného, ​​jděte do toho a napište mi, jestli vám chutnají tak jako mně :o)

Budete potřebovat

400g mouky
200g moučkový cukr
10g sušený zázvor
10g Salajka
2PL oleje
3 celá vajíčka

Postup:

Vajíčka si vyšleháme s cukrem, postupně zašleháme olej, zázvor a salajku. Nakonec po částech zapracujeme mouku. Těsto si rozválíme na jemně pocukrované desce a vyválíme na tloušťku cca 5mm. Vykrojíme si zázvorníky, poklademe na papírem vystlaný plech a necháme takto na plechu sušit 10-12 hodin. Během sušení můžeme zázvorníky otočit, aby se přesušily i ze spodní strany, ale není to nutné. Zahřejeme si troubu na 160C a zázvorníky pečeme do růžova cca 12-15 minut, v závislosti na jejich velikosti. Ať vám chutnají!