Mandlově čokoládové pralinky se slaným karamelem


Tyto pralinky vznikly jako alternativa k tradičním šuhajdám, na kterých nám doma více vadí „tvrdá čokoláda“ rum, ořechy a některým z nás dokonce i rozinky! v nádivce :) Tak jsem zkoušela dát dohromady suroviny, které mají všichni rádi a vznikla jakási obnovená šuhajda. Chuť je jednoduchá, nekomplikovaná, neurazí děti ani dospělé, vyzkoušejte a dejte mi když tak vědět, co vy nato :) Pokud nemáte rádi mandlové máslo, použijte jakékoli jiné ořechové máslo a je-li příliš těkuté, vykompenzujte to více procentní čokoládou a když bude třeba , doslaďte moučkovým cukrem.

Budete potřebovat:

1 hrnek kvalitní tmavé čokolády (cca 150g)
1/2 hrníčku čistého mandlového másla
slaný karamel

NA SLANÝ KARAMEL
200g cukru
90g másla
125g sladké smetany ke šlehání
1/2-1 KL soli

Postup :

Nejprve si nachystáme slaný karamel.

Nasucho na pánvi zcela rozpustíme cukr na středním plameni a když bude komplet tekutý tak přidáme máslo a mícháme, až se karamel krásně spojí. Může to vypadat jako nemožný úkol, ale po chvíli míchání se hmota OPRAVDU spojí. V dalším kroku opravdu pomaličku přiléváme smetanu pokojové teploty, stále mícháme, karamel nám silně bublinkuje. Necháme minutku dvě probublat a odstavíme z plamene. Nakonec přidáme sůl podle chuti – 1/4 KL karamel bude jemně slaný, při celé KL bude výrazně slaný. Karamel nám ztuhne, jak bude chladnout. Skladujeme ve skle v lednici asi měsíc.

Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu, vmícháme do ní mandlové máslo. Do malých košíčků dáme asi jednu čajovou lžičku čokoládové směsi a dáme zachladit. Teplý karamel si přendáme do zdobícího sáčku a do každého košíčku nastříkáme asi půl lžičku karamelu. Necháme chvíli zchladit a už jen doplníme po lžičce čokoládové směsi a dozdobíme každý košíček. Já jsem použila domácí přírodou barvený kokos, cukrové hvězdičky a přírodou barvené cukrové sypání, můžete ale použít i oříšky, nebo postříkat bílou čokoládu :)

Pralinky skladujte v chladu.