Zdravé barevné sypání bez cukru


Barevné sypání perfektně ozvláštní každou domácí dobrotku. Muffiny s krémovou čepicí, koláček s čokoládovou polevou nebo zcela obyčejná sklenice jogurtu vypadají mnohem lákavější, pokud je poprášíte troškou barevného sypání. To si můžete samozřejmě pořídit i v obchodě, je jich tam od výmyslu světa, ale z vlastní zkušenosti vím, že těch bez umělých barviv je jako šafránu. Recept na toto sypání dokonce neobsahuje ani cukr a myslím, že je stejně efektní jako to kupované. Navíc si jej můžete udělat doma spolu s dětmi a obarvit na takové odstíny, které se vám líbí nejvíc. Na její výrobu si vystačíte se dvěma ingrediencemi – KOKOS a barvivo.

PS. malá skleněná sklenička s domácí drobenkou může být i milý dárek

Budete potřebovat

strouhaný kokos
přírodní barviva

Při barvení máte několik možností. Úplně nejjednodušší je to s použitím hotových přírodních práškových barviv ze sušené zeleniny, ovoce, koření. Tyto si můžete pořídit v obchůdku se zdravou výživou nebo objednat přes internet.

žlutá - kurkuma

růžová - prášek z červené řepy

modrá - spirulina prášek

zelená - vznikne vám smícháním žluté a modré (nebo matcha prášek)

fialová - vznikne vám smícháním růžové a modré

oranžová - vznikne vám smícháním žluté a růžové

Super je, že intenzitu barvy si volíte sami tím, kolik prášku použijete. Můžete si tak vytvořit drobenku "ombré" od jemně růžové až po zcela sytou magentovou... to ocení každý perníkový jednorožec :)

Další alternativou je použití ovocných a zeleninových šťáv.

žlutá - šafrán

oranžová - mrkev, sladké brambory

růžová - jahody, maliny

zelená - špenát

modré - červené zelí a špetka sody bikarbony

červená - kapie červená

fialová - borůvky

tmavá tyrkysová - borůvky a špetka sody bikarbony

S barvami si můžete hrát, míchat je, přidat do každé špetku sody nebo kapku citrónu a nechat se spolu s dětmi překvapit nečekaným odstínem.

 

Postup

Výroba barevného sypání je naprosto jednoduchá. Pokud použijete práškovou barvu, tak ji rozmíchejte v kávové lžičce vody a nasypte strouhaný kokos. Doporučuji nasypat ho na začátku raději méně a postupně přisypat tolik, aby byl pořádně obalen barvou. Pak už jen kokos rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a dejte sušit do trouby na 45 stupňů (nebo v létě na sluníčko). Máte-li sušičku ovoce, usušte kokos v ní.

Pokud použijete ovoce nebo zeleninu, stačí vám 1-2 kávové lžičky. Maliny a borůvky doporučuji nejprve povařit a poté jen promáčknout šťávu přes sítko. Další postup je naprosto stejný jako u práškových barev.