Tyto pralinky vznikly jako alternativa k tradičním šuhajdám, na kterých nám doma více vadí „tvrdá čokoláda“ rum, ořechy a některým z nás dokonce i rozinky! v nádivce :) Tak jsem zkoušela dát dohromady suroviny, které mají všichni rádi a vznikla jakási obnovená šuhajda. Chuť je jednoduchá, nekomplikovaná, neurazí děti ani dospělé, vyzkoušejte a dejte mi když tak vědět, co vy nato :) Pokud nemáte rádi mandlové máslo, použijte jakékoli jiné ořechové máslo a je-li příliš těkuté, vykompenzujte to více procentní čokoládou a když bude třeba , doslaďte moučkovým cukrem.Budete potřebovat:1 hrnek kvalitní tmavé čokolády (cca 150g)1/2 hrníčku čistého mandlového máslaslaný karamelNA SLANÝ KARAMEL200g cukru90g másla125g sladké smetany ke šlehání1/2-1 KL soliPostup :Nejprve si nachystáme slaný karamel.Nasucho na pánvi zcela rozpustíme...
Linecké – máte u vás doma nějaké více oblíbené vánoční cukroví než linecké? U nás tedy ne, tohle je absolutní topka a stálice každých svátků (nejen těch vánočních). Mandlová mouka a citrón v kombinaci s máslem a jemně oříškovou chutí špaldové mouky je dokonalé spojení. Letos jsme si řekli, že linecké přece neusí být pořád jenom kulaté - a použili jsme na vykrajování toto 4-vykrajovátko a parádně jsme si urychlili práci (a minimalizovali odřezky). Pokud bychom měli doma rádýlko, zkusili bychom "vykrojit" třeba čtverečky ... ale nemáme :) Pokud ho máte doma vy, vyzkoušejte. Budete potřebovat:500g špaldové mouky200g jemně pomletých mandlíšpetka soli150g moučkového cukrušťáva z 1 citronu3 žloutky1 celé vajíčko250g studeného máslaPostup:Studené máslo si nastrouháme na velkých slzách (můžeme ho dát před strouháním...
Zázvorníky v naší rodině dělávala jen moje babina Mařenka a dostali jsme od ní vždy před Vánocemi plnou krabici. Jako dítě jsem je zbožňovala, líbila se mi jejich křupavost (hned po upečení jsou tvrdé jako kámen a potřebují odstát, aby změkli) a jemné štípání zázvoru na jazyku. Znáte je? Nebývají asi úplně běžnou součástí vánočního stolu, tak pokud máte chuť vyzkoušet něco jiného a nepoznaného, jděte do toho a napište mi, jestli vám chutnají tak jako mně :o)Budete potřebovat400g mouky200g moučkový cukr10g sušený zázvor10g Salajka2PL oleje3 celá vajíčkaPostup:Vajíčka si vyšleháme s cukrem, postupně zašleháme olej, zázvor a salajku. Nakonec po částech zapracujeme mouku. Těsto si rozválíme na jemně pocukrované desce a vyválíme na tloušťku cca 5mm. Vykrojíme si zázvorníky, poklademe...
Barevné sypání perfektně ozvláštní každou domácí dobrotku. Muffiny s krémovou čepicí, koláček s čokoládovou polevou nebo zcela obyčejná sklenice jogurtu vypadají mnohem lákavější, pokud je poprášíte troškou barevného sypání. To si můžete samozřejmě pořídit i v obchodě, je jich tam od výmyslu světa, ale z vlastní zkušenosti vím, že těch bez umělých barviv je jako šafránu. Recept na toto sypání dokonce neobsahuje ani cukr a myslím, že je stejně efektní jako to kupované. Navíc si jej můžete udělat doma spolu s dětmi a obarvit na takové odstíny, které se vám líbí nejvíc. Na její výrobu si vystačíte se dvěma ingrediencemi – KOKOS a barvivo.PS. malá skleněná sklenička s domácí drobenkou může být i milý dárekBudete potřebovatstrouhaný kokospřírodní barvivaPři barvení máte...
Chuť a vůni perníkového koření si spojuji s podzimem a přestože mám 100 chutí upéct si už perníčky, říkám si, že je teprve LISTOPAD a vánoční pečení a výzdoba by ještě mohli počkat :) A tak sahám po dýňovém pyré ale to perníkové koření si neodpustím :)Do těchto muffinů jsem nepřidala žádný rafinovaný cukr, jsou slazené medem, ale vy můžete použít takové sladidlo, které vám nejlépe vyhovuje. Receptu nijak neublíží pokud jej osladíte javorovým, čekankovým, datlovým, rýžovým sirupem nebo cukrem.Muffiny jsou jemňoučké, ne příliš sladké a umím si je představit namáčet do jogurtu nebo domácího přibínáčku.Budete potřebovat1 hrnek hladké (špaldové) mouky1/2 hrníčku celozrnné (špaldové) mouky1čl prášku do pečiva1čl sody bikarbonyšpetka soli2čl perníkového koření2 vajíčka1 hrnek dýňového pyré1/2 hrníčku medu (jiného...