Ovocná bublanina


Tento naprosto klasický a tradiční koláček je u nás jeden z nejoblíbenějších. Díky našlehanému těstu je naprosto lehounký, jemně sladký a díky ovoci příjemně osvěžující. Vyplatí se do něj použít ovoce čerstvé, to mražené (s výjimkou malých bobulovin) má tendenci pustit příliš mnoho vody a koláček zbytečně zatížit. No a když část mouky vyměníte za celozrnnou, je vhodný čas od času i pro dětičky na svačinu.

Budete potřebovat

250g polohrubé špaldové (pšeničné) mouky (mix bílé a celozrnné)
90g hnědého cukru (kdo má rád sladší ať dá víc)
1KL vanilky
4 vajíčka
1dcl mléka (vody)
1dcl oleje (rozpuštěného másla nebo ghee)
1čl sody bikarbony
1,5čl prášku do pečiva

 

Postup

Bílka vyšleháme s cukrem do lesklé a husté pěny. Postupně zašleháme žloutky jedno po druhém, poté olej, mléko a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva. Plech vymažeme máslem (ghee) a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem a těsto do něj nalijeme. Na vrch poklademe čerstvé nebo mražené ovoce a pečeme na 170 stupních asi 20-25 minut. Třeba si odsledovat.

Jako variaci můžeme část těsta zabarvit kakaovým práškem a přidat do těsta oříšky, kousky čokolády a sušené ovoce a upéct třeba i v bábovkové formě :)