Chocolate chip cookies VEGAN


Čokoládová sezóna je u nás po celý rok a tyto koláčky sice nepečeme tak často, ale máme je moc rádi. Vynikající jsou ještě teplé ke kávě či čaji. Mají super velikost k zabalení si s sebou na túru nebo výlet. Energie mají také dost a já se přiznám, že při jejich přípravě používám z větší části celozrnnou špaldu (tehdy je třeba přidat trošku více tekutiny, neboť czr mouka více saje) a nikdy si toho nikdo nevšiml a já mám hned lepší pocit, že sladkost je o něco zdravější :)

Budete potřebovat:

100g rozpuštěný kokosový olej
150g tmavý muscovado cukr
60g voda (mandlové nebo jiné rostlinné mléko)
vanilka

280g špalová mouka
1ČL soda bikarbonu
1ČL prášek do pečiva
0,5PL soli
1,5PL škrobu
160g čoko chips (alespoň 50% čoko)

Postup:

Smícháme si v míse rozpuštěný kokosový olej, cukr, vodu a vanilku. V jiné míse smícháme mouku, sodu, PDP, sůl, škrob a čoko chipsy. Suché a mokré suroviny smícháme a pořádně promícháme. Na plech vyložený pečícím papírem naložíme nejlépe pomocí menší naběračky na zmrzlinu kopečky těsta v dostatečné vzdálenosti od sebe a pečeme v předem předehřáté troubě na 180 stupních asi 8-9 minut. Cookies po vyjmutí z trouby vypadají trochu nedopečené, ale tak to má být, aby nám neztvrdly když vychladnou. I s papírem je přendáme z plechu na kuchyňskou desku a necháme takto vychladnout. Takto upečené cookies zůstanou uvnitř jemné a měkoučké a na povrchu lehce křupavé. Pokud máte raději křupavé cookies, pečte déle cca 15 minut.