Celozrnný špaldový toastový chlebík


Pokud doma peču chléb, většinou je to v kváskové verzi, ale někdy nemá člověk tolik času, nebo si to celé špatně vypočítá a zjistí, že potřebuje upéct dobrý, výživný chléb a rychle :) A to je přesně ten čas, kdy sáhnu po droždí , formě na chleba a jdu na to. Navíc sendvičový chléb se mnohem lépe vejde i do lunchboxu :)

Budete potřebovat:

250ml teplá voda
60ml teplé mléko
1,5 KL med
Droždí - 1,5KL sušené nebo 20g čerstvé
250g bílá špalda (pšenice)
165g celozrnná špalda (pšenice)
2PL olivový olej
1,5KL sůl


Postup:

Smícháme si mléko s vodou. Odlijeme trošku do misky, smícháme s medem a droždím, přidáme za lžíci mouky a 5 minut necháme vzejít kvásek. Mezitím si navážíme ostatní suroviny do mísy, přidáme kvásek a hněteme robotům cca 4 minuty, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn mísy. Můžeme samozřejmě zpracovat i ručně, jak nám lépe vyhovuje. Těsto vyklopíme na jemně moukou posypanou desku a vytvarujeme pevný bochník, který vrátíme do mísy, zakryjeme necháme podkynout dokud zdvojnásobí objem. Potom z těsta vytlačíme vzduch, smotáme ho do bochníku a ve vymazané formě zase necháme nakynout, než nám přeleze okraj formy. Pečeme v troubě vyhřáté na 190C cca 40-50 minut. Po 20 minutách můžeme shora přikrýt alobalem, pokud by moc rychle tmavl.