Pistáciově ovesné čtverce


Máte rádi pistácie? U nás jsou v TOP 3 hned za kešu oříšky. V kombinaci s ovesnými vločkami a javorovým sirupem jsou dokonalým snackem pro děti i dospělé. Na výletě či ve škole zaženou hlad na delší dobu a protože jsou navíc velmi zdravé, můžete si je dopřát častěji. Pistácie jsou pravděpodobně nejstarší ořechy na světě, pěstovaly se totiž na území Iráku a Íránu již 6000 před Kristem. Dokonce i lidé starověku věřili v jejich zdravotní a léčivé účinky. Obsahují totiž vitamin A, C, E, B6 spolu s látkami jako niacin, riboflavin, thiamin, kyselinu listovou, minerály jako magnesium, mangan, fosfor, železo, měď, kalcium, selen, zinek a kromě nich sodík, draslík a betakaroten. Tak dobou chuť!

Budete potřebovat:

1 hrnek vyloupaných nesolených pistácií
1 hrnek ovesných vloček
1/4 lžičky soli
2 PL olivového oleje
1/4 hrníčku javorového sirupu
1/3 hrníčku kokosu (lupínky nebo strouhaný)
Extra pistácie na posypání
Extra javorový sirup na pokapání

 

Postup:

V mixéru s S noži mixujeme spolu pistácie, vločky a sůl a když máme téměř mouku tak přidáme olej, promixujeme, přilijeme javorový sirup a mixujeme, dokud nezískáme lepivou hmotu. Tu pak rozetřeme do papírem vyložené zapékací mísy, posypeme kokosem a extra pistáciemi a pečeme 10-12 minut na 175C. Po upečení nakrájíme na čtverce a pofrkáme ještě javorovým sirupem podle chuti. Ve uzavřené nádobě vydrží asi týden.