Citronový chlebíček (i vegan verze)


Citronový chlebíček nepečeme často, neboť obsahuje trošku více cukru, než je u nás při pečení běžné. No je to potřebné k vyvážení kyselých citrónových tónů. Jeho největším fanouškem u nás je můj manžel :) a naprosto nejlépe mu chutná parádně vychlazený přímo z lednice. Pokud máte rádi citrónovou chuť, vyzkoušejte a napište nám, jak se Vám zamlouval. Pokud jste vegani nebo máte alergie spojené s mléčnými produkty, zaměňte mléko i jogurt za rostlinnou verzi, která Vám vyhovuje.

Budete potřebovat

2 hrníčky mouky (používám mix špaldy czr a hladké)
2KL prášku do pečiva
1KL soda bikarbonu
1/4KL soli
3/4 - 1 hrnek cukru
3/4 hrníčku mléka (rostlinného nebo kravského)
1/2 hrníčku jogurtu (rostlinného nebo kravského)
1/4 hrníčku oleje
1/4 hrníčku citrónové šťávy
Kůra z 1 velkého chemicky neošetřeného citronu
Pár kapek čistého citrónového esenciálního oleje (nemusí být)
Vanilka (nemusí být)

Na citrónovou polevu : 1/2 hrníčku moučkového cukru a 1PL citrónové šťávy

 

Postup

Vymažeme (můžeme i vysypat) si formu na chlebíček. Ve větší míse smícháme suché ingredience - mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl, cukr. V menší misce smícháme mokré ingredience – mléko, jogurt, olej, citrónovou šťávu, pár kapek esenciálního oleje a přimícháme i nastrouhanou kůru z citronu. Při jejím strouhání dejte pozor, abyste strouhali jen tu žlutou vrchní část kůry, která není hořká. Nalijeme mokré do suchého, pořádně promícháme, vylijeme do formy a pečeme cca 50-55 minut na 175C. Přepečení kontrolujeme párátkem. Po upečení necháme chlebíček vychladnout na mřížce a když chceme, můžeme ho polit citrónovou polevou, kterou si vyrobíme vymícháním 1/2 hrníčku moučkového cukru s 1PL citrónové šťávy.