Spring rolls (summer rolls) vietnamské čerstvé rolky


Spring rolls – jarní rolky či jarní závitky. Pod tímto názvem se skrývá lehké a rychlé jídlo, které je vhodné k obědu, večeři ale i jako svačina. Podstata je jednoduchá - plát rýžového papíru navlhčíme ve vodě a plníme od výmyslu světa a podle našich chutí. Ve vietnamské kuchyni je základem rolek salát, zelenina nakrájená na proužky, klíčky, bylinky a za hrst rýžových těstovin. Rolky se podávají se sladkokyselou omáčkou nebo s teplou arašídovou omáčkou. Moje dcera je na arašídy alergická, tak používám jako náhradu mandle.

Budete potřebovat:

rýžový papír
rýžové nudle (vermicelli)
zeleninu - salát, zelí, mrkev, okurku, jarní cibulku, klíčky
bylinky - thajská bazalka, koriandr, máta
omeletu, masíčko, tofu, krevety... co vám chutná

Na omáčku :
1/3 hrníčku arašídového (mandlového) másla
2PL sójová omáčka
2PL javorový sirup
2PL rýžový ocet
1PL sezamový olej
2 stroužky česneku
2PL voda


Postup

Nejprve si uvaříme podle návodu rýžové těstoviny. Slijeme, přelijeme studenou vodou a přidáme lžíci sezamového oleje a promícháme.

Nakrájíme si zeleninu a bylinky, připravíme si omeletu, nakrájíme tofu, nachystáme masíčko nebo krevety jak je máme rádi.

Mělkou mísu si naplníme vodou a ponoříme do ní rýžový papír na pár vteřin než změkne (nechce aby byl příliš rozmočený). Plát přendáme na suchou utěrku nebo krájecí desku a do spodní třetiny naložíme nádivku - začínáme měkkými potravinami, abychom si při rolování neroztrhli rýžový papír. Kombinace jak má kdo rád ;) Nádivky není třeba dávat příliš. Když máme hotovo, přeložíme nejprve papír po obou bočních stranách nádivky tak, aby se nám uprostřed nad nádivkou na sebe přilepil a poté přeložíme část plátu přes nádivku a pomalu rolujeme. Jemně tlačíme a zatahujeme rolku, aby v ní nezbylo zbytečně mnoho vzduchu. Tadaaaaá ... hotovo.

Spring rolls je nejlepší jíst čerstvé, případně je můžete uložit do vzduchotěné krabičky a odložit do chladničky, aby se rýžový papír nevysušil.

Příprava omáčky je jednoduchá - rozmačkáme česnek a přidáme všechny ostatní ingredience a pořádně promícháme. Doporučuji omáčku podávat zahřátou, všechny suroviny se teplem propojí a bude krásně krémová 👍

Když chcete vyzkoušet i sladkou verzi rolek, uvařte si rýži v kokosovém mléce, jemně doslaďte (já jsem použila malinový sirup) a namočený rýžový papír plňte ovocem (jahody, kiwi, banán, mango, ananas), přidejte lístky čerstvé máty a rolujte jako u slané verze.