Jablečný koláč se slaným karamelem


Sezóna šťavnatých sladkých jablek je v plném proudu ak jablkům neodmyslitelně patří skořice au nás doma i slaný karamel. Ale ten vlastně patří asi k jakémukoli jídlu, občas postačí i obyčejná lžíce. Přinášíme Vám náš oblíbený podzimní jablečný koláč, tak si spolu s dětmi provoňte kuchyni skořicí a pečenými jablíčky i vy.

Budete potřebovat:

NA SLANÝ KARAMEL

200g cukru
90g másla
125g sladké smetany ke šlehání
1/2-1 KL soli

NA TĚSTO

4 velká jablka
1 PL cukr
2 kopcovité KL skořice
125g másla
185g vody (mléka)
80g cukru
2 vajíčka
185g mouky
1KL jedlé sody
1KL prášku do pečiva
3-4PL slaného karamelu
Ořechy vlašské nebo pekanové


Postup :

 

Začneme výrobou karamelu, aby nám stihl ztuhnout. Nasucho úplně rozpustíme cukr na středním plameni a když bude komplet tekutý tak přidáme máslo a mícháme, až se karamel krásně spojí. Může to vypadat jako nemožný úkol, ale po chvíli míchání se hmota OPRAVDU spojí. V dalším kroku opravdu pomaličku přiléváme smetanu pokojové teploty, stále mícháme, karamel nám silně bublinkuje. Necháme minutku dvě probublat a odstavíme z plamene. Nakonec přidáme sůl podle chuti – 1/4 KL karamel bude jemně slaný, při celé KL bude výrazně slaný. Karamel nám ztuhne, jak bude chladnout. Skladujeme ve skle v lednici asi měsíc.

Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Pořádně promícháme s 1PL cukru a skořicí a přendáme do dortové formy, kterou jsme vyložili pečícím papírem. V míse smícháme rozpuštěné máslo, vodu/mléko, vajíčka, cukr a mouku smíchanou s práškem do pečiva a jedlou sodou. Těsto vylijeme na jablka a ozdobíme ořechy. 3-4PL slaného karamelu cik-cak nalijeme na koláč a pečeme cca 40-50 minut na 180C.