Jahodové ovesné čtverce


Začala JAHODOVÁ sezóna!!! Juchúúúú, KONEČNĚ! Jahody jsou úplně první jarní ovoce a otevírají bránu dalším mňamkám - hrášek, třešně, meruňky, maliny, broskve... ještěže nedozrává vše najednou a my budeme stíhat mezi jídlem čerstvého ovoce přidávat i naše oblíbené recepty <3

Tyto jahodové čtverce jsou ideální jako sladký snack nebo možná i dezert k dobré kávě či čaji. Můžete ale i nemusíte nakonec čtverce polit cukrovou polevou, záleží jak moc sladké si je budete přát.

Budete potřebovat:

1 hrnek (225ml) jemných ovesných vloček
3/4 hrníčku mouky
1/4 až 1/3 hnědého cukru
vanilka
špetka soli
85g rozpuštěného másla (kokosového oleje)
2 hrníčky nadrobno nakrájených jahod
1PL kukuřičného škrobu
šťáva z 1/2 citronu
1PL hnědého cukru (rozdělená na 2 části)

na cukrovou polevu - 1/4 hrníčku (hnědého) moučkového cukru a citrónová šťáva

 

Postup:

Do větší mísy nasypeme ovesné vločky, mouku, vanilku, sůl a promícháme. Přilijeme rozpuštěné máslo a pořádně rozmícháme, aby nám vznikla rovnoměrně máslová hmota podobná drobence. Odebereme z ní 1/2 hrníčku, kterou použijeme později. Vyložíme si zapékací formu velikosti cca 20x20cm pečícím papírem a vsypeme a pořádně lžící upěchujeme na její spodek "těsto". Na něj navrstvíme polovinu nakrájených jahod (1 hrnek), ty rovnoměrně posypeme kukuřičným škrobem a polovinou polévkové lžíce cukru. Pokapeme citrónovou šťávou. Navrch navrstvíme zbytek jahod, které posypeme zbylou polovinou polévkové lžíce cukru. Nakonec celý koláček posypeme odloženou drobenkou a dáme péct do trouby předem vyhřáté na 190C. Pečeme cca 30-40 minut, koláček jemně zhnědne a bude krásně voní.

Upečené necháme můžeme pofrkat cukrovou polevou, kterou připravíme smícháním moučkového cukru a citrónové šťávy.

Čtverce nám vydrží v chladničce čerstvé asi 4-5 dní.