Čokoládový chlebík s hruškami a karamelom


Tento koláček je spíše ze série "víkendové mlsání" než svačinové dobroty :) Je to takový typický podzimní koláček s vůní skořice a chutí čokolády, karamelu a pečených hrušek. Pro můj lepší pocit z mlsání, používám mix celozrnné a hladké špaldy (více vlákniny, vyšší výživová hodnota). Po upečení nemusíte chlebík zalévat polevou vůbec a bude chutnat výborně. Pokud máte zrovna chuť na silnou čoko-karamelovou chuť, doporučuji ho polit ganache a pofrkat domácím karamelem. Z množství surovin na výrobu karamelu, které níže uvádím, Vám vyjde větší sklenice lahodného karamelu, ze kterého na chlebíček použijete lžíci, dvě. Zbytek odložte do lednice a uvidíte, že dlouho tam nepobude. Pokud potřebujete, aby opět získal tekutou konzistenci, stačí jej ohřát.

Budete potřebovat

1,5 hrníčku mouky (používám mix celozrnné a hladké)
50g kvalitního kakaa
1ČL prášku do pečiva
1ČL sody bikarbony
1ČL skořice
vanilka
špetka soli
100g cukru
190g mléka
80g oleje
120g jablečné (jiné ovocné) přesnídávky
3 hrušky

Na polevu
čoko ganache - 60g čokolády (kvalitní alespoň 50%) + 70g sladké smetany
karamel - 200g cukru, 90g másla, 125g sladké smetany (0,5KL soli chcete-li slaný karamel)

 

Postup

Do větší mísy si prosejeme mouky, kakao, prášek do pečiva a sodu. Přidáme sůl, skořici, vanilku a cukr a dobře promícháme.
V menší misce si smícháme mléko, olej a přesnídávku. Mokrou směs nalijeme do suché a promícháme tak, aby se všechny suroviny dobře spojily. Těsto nechceme míchat příliš dlouho a intenzivně.
Formu na biskupský chlebíček (25x11cm) vyložíme pečícím papírem a vylijeme do ní těsto. Hrušky poprášíme moukou a zapíchneme do těsta.
Chlebík pečeme ve vyhřáté troubě na 180 C asi hodinu (třeba kontrolovat propečení párátkem).
Když nám chlebíček úplně vychladne, můžeme ho polit čoko ganache a postříkat karamelem.

Příprava čoko ganache - smetanu si zahřejeme na bod varu a vylijeme ji na nalámanou čokoládu. Počkáme minutku a utřeme krásnou lesklou ganache.

Příprava (slaného) karamelu - nasucho úplně rozpustíme cukr na středním plameni a když bude komplet tekutý tak přidáme máslo a mícháme, až se karamel krásně spojí. Může to vypadat jako nemožný úkol, ale po chvíli míchání se hmota OPRAVDU spojí. V dalším kroku opravdu pomaličku přiléváme smetanu pokojové teploty, stále mícháme, karamel nám silně bublinkuje. Necháme minutku dvě probublat a odstavíme z plamene. Nakonec přidáme sůl podle chuti – 1/4 KL karamel bude jemně slaný, při celé KL bude výrazně slaný. Karamel nám ztuhne, jak bude chladnout. Skladujeme ve skle v lednici asi měsíc.