Razítkové sušenky s mandlovým máslem


Zdravé a výživné sušenky, navíc doma připravené, jsou vždy skvělým doplňkem každého výletu, pikniku nebo svačinové krabičky. Tyto sušenky neobsahují žádný rafinovaný cukr. Já jsem při jejich přípravě použila med, ale dosladit je můžete i javorovým sirupem, zahuštěnou jablečnou šťávou, datlovou pastou nebo sirupem... co běžně doma používáte a co máte rádi. Není problém použít také kokosový nebo běžný cukr.

Mandlové máslo má jemnou sametovou chuť, ale pokud máte raději třeba to arašídové, pistáciové, lískooříškové nebo máslo ze slunečnicových semínek, zkuste a zaměňte, sušenky budou tak chutnat vždy trochu jinak :)

Budete potřebovat:

1 vajíčko
135g mandlového másla (jiného ořechového nebo semínkového másla)
100g medu (jiného oblíbeného sladidla)
110g změklého másla
1/4 KL soli
Vanilka
1 KL sody bikarbony
150g mouky
130g mleté ovesné vločky nebo ovesná mouka

 

Postup

V míse pořádně rozmícháme vajíčko, med, mandlové i obyčejné máslo a postupně zapracujeme mouku, mleté ovesné vločky, sůl, vanilku a sodu. Těsto necháme 20 minut zachladit a poté se můžeme rozhodnout, zda chceme z těsta tvarovat kuličky, které rozmačkáme razítkem, nebo těsto rozválíme (nejlépe zakryté potravinovou fólií), orazítkujeme razítky a vykrojíme sušenky. Pečeme cca 12 minut na 180C, sušenky by měly chytit pěknou zlatohnědou barvu.