Švestkový koláč s zakysaným mlékem a mandlovou drobenkou


Ve druhé polovině léta se vždy těšíme na slaďoučké švestky a jsou roky, kdy jich je tolik, že ani nevíme co s nimi, vaříme povidla, mrazíme je, pečeme koláče :) Tento jednoduchý koláč s kyselým mlékem a krupicí je náš oblíbený. Mandlová drobenka mu dodá zajímavý šmrnc, ale pokud máte rádi klasiku, posypte jej tradiční drobenkou z cukru, hrubé mouky a másla, nijak mu to na chuti neubere.

Budete potřebovat

1 šálek hladké špaldové (pšeničné) mouky
1 šálek špaldové (dětské pšeniční) krupice
1/2 šálku oleje
1/2 šálku cukru (pokud máte raději sladší, dejte více)
1 šálek zakysaného mléka
2 vajíčka
1KL prášku do pečiva
1KL sody bikarbony
1kg švestek rozříznutých na poloviny

Na drobenku
30g másla
50g mandlí (použila jsem plátkové, ale ideál jsou drcené)
vanilka
hnědý cukr podle chuti

nebo

50g másla
120g hrubé mouky
vanilka
cukr podle chuti

 

Postup

Vyšleháme si vajíčka s cukrem a postupně zašleháme olej, zakysané mléko a nakonec mouku a krupici smíchanou s práškem do pečiva a sodou. Plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a těsto rovnoměrně rozetřeme. Na vrch poklademe nahustě švestky otočené řezem nahoru a posypeme drobenkou, která se nám více líbí :) Pečeme v troubě zahřáté na 180 stupňů asi 40 minut. Třeba si vysledovat párátkem.