Špaldové linecké s mandlemi


Linecké – máte u vás doma nějaké více oblíbené vánoční cukroví než linecké? U nás tedy ne, tohle je absolutní topka a stálice každých svátků (nejen těch vánočních). Mandlová mouka a citrón v kombinaci s máslem a jemně oříškovou chutí špaldové mouky je dokonalé spojení. Letos jsme si řekli, že linecké přece neusí být pořád jenom kulaté - a použili jsme na vykrajování toto 4-vykrajovátko a parádně jsme si urychlili práci (a minimalizovali odřezky). Pokud bychom měli doma rádýlko, zkusili bychom "vykrojit" třeba čtverečky ... ale nemáme :) Pokud ho máte doma vy, vyzkoušejte.


Budete potřebovat:

500g špaldové mouky
200g jemně pomletých mandlí
špetka soli
150g moučkového cukru
šťáva z 1 citronu
3 žloutky
1 celé vajíčko
250g studeného másla

Postup:

Studené máslo si nastrouháme na velkých slzách (můžeme ho dát před strouháním ještě více zachladit na 30 minut do mrazáku) a smícháme se všemi ostatními ingrediencemi. Vypracujeme elastické těsto, které si zabalíme do potravinové folie a odložíme do lednice alespoň na 6 hodin (já nechávám i několik dní). Před pečením těsto vytáhneme z lednice a necháme chvíli na lince, aby povolilo. Rozválíme na tenko (válkám ho pod fólií) a vykrajujeme koláčky. Pečeme v troubě vyhřáté na 180C cca 6-8 minut, podle tloušťky těsta. Necháme vychladnout na plechu a spojujeme zahřátou kyselkavou marmeládou.