Nejlepší vánočka od Péťu


Recept na tuto vánočku jsem dostala od našeho oblíbeného kamaráda Péti z Prahy. Při jedné z jeho cest do Bratislavy nám ji přinesl ochutnat a byla tak výjimečně jemná a voněla po mandlích, že od té doby už jinou ani nepečeme. V původním receptu bylo čistě vepřové sádlo, ale oběma se nám osvědčilo kombinovat máslo s mastí nebo použít pouze čisté máslo. Mast však dodá vánočce vláčnost a jemnost. Pokud máte rádi vánočku sladší, neváhejte a přidejte více cukru :) My si vánočku potřeme máslem a domácím džemem nebo oříškovým máslem a tak nám bohatě postačuje uvedených 50g cukru. Dobrou chuť!

Budete potřebovat:

250ml méko dle výběru
droždí - 1 balíček sušeného nebo 25g čerstvého
vanilka
100g tuku - máslo nebo kombinace másla a sádla
rozinky nebo brusinky
50g mleté mandle
5g sůl
500g mouka dle výběru
1 žloutko
50g cukr

Postup:

Nejprve si zaděláme kvásek - v troše vlažného mléka rozmícháme droždí, lžičku cukru a lžíci mouky. Mezitím si navážíme a smícháme mouku, cukr, sůl a vanilku. Rozpustíme máslo, přilijeme zbylé mléko, přidáme žloutko. Promícháme a vlijeme do suché směsi, přidáme vzešlý kvásek a v robotu vypracujeme elastické nelepivé těsto. Na teplém místě necháme nakvasit a poté rozdělíme na 6 bochánků, každý po cca 170g a necháme podkvasit asi 15 minut. Z bochánků vyválíme 6 stejně dlouhých a hrubých pramenů a zapleteme vánočku. Přikryjeme ji a necháme podkynout. Potřeme vajíčkem a můžeme posypat plátky mandlí a pečeme v troubě zahřáté na 165 stupňů cca 45 minut s ventilátorem.