Opravdu medové perníčky (bez cukru)


I vy tak milujete perníčky? My moc! Vůně perníkového koření se šíří z naší kuchyně většinou již listopadu, tak nějak přirozeně kompenzuje sychravé počasí, omrzlé uši a spadané listí v lese. Když byla naše dcera malinká a chtěla ochutnávat z vánočních koláčků, pustila jsem se do pátrání takových, při kterých bych neměla výčitky z množství cukru as čistým svědomím bych jí je mohla dát křupat. A tak už tradičně pečeme 2 druhy perníčků – takové ty klasičtější, kde se med, máslo, cukr, vajíčko zahřejí nad párou a pak tyto – špaldové, bez cukru a dokonce i bez tuku. Zvykneme si je přibalit na výlety podzimní a zimní krajinou. Těsto sestává jen z pár ingrediencí, k údivu se s ním dobře pracuje a perníčky jsou upečené za 5 minut.

Budete potřebovat:

90g špalda hladká
80g špalda celozrnná
100g tekutý med
1 vajíčko do těsta + 1 k potření perníčků
1-1,5KL perníkový pepř
1KL jedlá soda

 

 

Postup :

V míse si smícháme obě mouky, sodu a perníkový pepř. V jiné míse pořádně rozšleháme 1 celé vajíčko a med. Potom přisypeme moučnou směs a utřeme vcelku lepkavé těsto, které hned zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do lednice na minimálně 6 hodin odpočívat. Před pečením těsto vyjmeme z chladu, rozválíme a vykrajujeme perníčky. Pečeme je v předem vyhřáté troubě na 200C max. 5-6 minut, jakmile chytí krásně hnědou barvu je vyjmeme a okamžitě ještě za horka je potřebuje rozšlehaným vajíčkem. Tento malý trik jim dodá krásný lesk. Perníčky jsou tak příjemně sladké, po vychladnutí můžete zdobit cukrovou polevou pokud chcete. Pokud nepoužijete celozrnnou mouku, která je sama o sobě jemně sladká a více pije tekutiny, možná budete muset trošku více podsypávat moukou při válení.