Jemná špaldová bábovka se zakysaným mlékem


Tato jemná, nepříliš sladká bábovka je jedna z našich nejoblíbenějších. Když část bílé mouky nahradíte celozrnnou, případně ovesnou moukou, můžete si kousek i dva dát bez větších výčitek i na snídani s kávičkou či kakaem. No a pokud k Vám zavítá nečekaná návštěva a vy ji náhodou budete mít upečenou, tak kopečkem čerstvé šlehačky ji pozvednete na seriózní dezert :)

Budete potřebovat

3 celá vajíčka
150g javorového sirupu (medu, cukru)
140g oleje (ghee)
1KL vanilky

380g špaldové mouky (kombinace celozrnné hladké a bílé)
1KL sody bikarbony
2KL prášku do pečiva
špetka soli
400g zakysaného mléka
100-150g čokoládové chipsy, oříšky

 


Postup

Vyšleháme si vajíčka, javorový sirup (cukr či med), olej a vanilku a šleháme, až získáme nadýchanou směs. Potom přidáme mouku smíchanou se sodou a PDP, sůl, zakysané mléko. Pořádně promícháme a nakonec přisypeme čokoládu, případně oříšky. Vymažeme a vysypeme si formu na bábovku a pečeme v předehřáté troubě na 175 stupních cca 50-55 minut. Propečení zkontrolujeme párátkem.