Perníkové dýňové muffiny


Chuť a vůni perníkového koření si spojuji s podzimem a přestože mám 100 chutí upéct si už perníčky, říkám si, že je teprve LISTOPAD a vánoční pečení a výzdoba by ještě mohli počkat :) A tak sahám po dýňovém pyré ale to perníkové koření si neodpustím :)

Do těchto muffinů jsem nepřidala žádný rafinovaný cukr, jsou slazené medem, ale vy můžete použít takové sladidlo, které vám nejlépe vyhovuje. Receptu nijak neublíží pokud jej osladíte javorovým, čekankovým, datlovým, rýžovým sirupem nebo cukrem.

Muffiny jsou jemňoučké, ne příliš sladké a umím si je představit namáčet do jogurtu nebo domácího přibínáčku.

Budete potřebovat

1 hrnek hladké (špaldové) mouky
1/2 hrníčku celozrnné (špaldové) mouky
1čl prášku do pečiva
1čl sody bikarbony
špetka soli
2čl perníkového koření
2 vajíčka
1 hrnek dýňového pyré
1/2 hrníčku medu (jiného sladidla)
6PL oleje (rozpuštěného másla)
1/4 hrníčku smetanového jogurtu

Postup

Ve větší míse pořádně promícháme všechny mokré suroviny – vajíčka, jogurt, olej, med a dýňové pyré. V menší míse promícháme všechny suché suroviny - obě mouky, prášek do pečiva, sodu, sůl, perníkové koření. Suchou směs nasypeme do mokré a promícháme tak, aby se vše dobře propojilo, ale nechceme těsto míchat příliš dlouho a intenzivně. Formu na 12 muffinů vymažeme a vysypeme moukou nebo vyložíme papírovými košíčky a těsto do nich rozdělíme. Pečeme cca 25-30 minut v troubě vyhřáté na 175C. Propečení si raději zkontrolujte párátkem. Třeba v mé hliníkové formě se vždy pečou o několik minut méně :)