Slané vege muffiny


Tyto muffiny jsou skvělá alternativa ke chlebíčku a my je rádi snídáme, svačíme i večeříme :) Základem je strouhaná zelenina, celozrnná mouka (používám špaldu) a o bílkovinu se postarají vajíčka a jogurt. Pokud je chci balit do lunchboxu na svačinu, tak je peču večer předtím. Dají se různě alternovat, pokud nemáte rádi cuketu, nastrouhejte například batáty, místo strouhaného sýru můžete použít sýr nakrájený na kostičky, chuť lze ozvláštnit parmazánem, bylinkami nebo Vašimi oblíbenými kořeními. Možností je nepočítaně.

Budete potřebovat

250g nastrouhané cukety
120 nastrouhané mrkve
30g hrášku
30g kukuřice
125g strouhaného sýra
125ml mléka nebo vody
70g smetanového jogurtu
60g olivového oleje
2 vajíčka
250g celozrnné (špaldové) mouky
2KL prášku do pečiva
1KL sody bikarbony
sůl, případně pepř podle chuti

 

 

Postup

Z nastrouhané zeleniny pořádně vymačkáme veškerou šťávu, nejlepší zkušenost mám, pokud zeleninu zabalím do gázy nebo kuchyňské utěrky a pořádně vyždímám. Potom přidáme kukuřici, hrášek, mléko (vodu), vajíčka, jogurt, sýr, olej, posolíme, opepříme a pořádně promícháme. Smícháme mouku s práškem do pečiva a sodou bikarbonou a postupně zapracujeme do mokré směsi. Silnější vrstvou másla si vymažeme plech pro 12 muffinů a naplníme těstem. Pečeme cca 25 minut na 180C, případně zkontrolujeme párátkem. Po upečení muffiny vyjmeme z formy a necháme úplně vychladnout na mřížce. Pokud je nechceme hned jíst, tak nejlépe uděláme, zavřeme-li je do vzduchotěsné nádoby, jejíž spodek jsme vyložili papírovou utěrkou pro případ, že by muffiny trochu pustily vlhkost. Úplně perfektně se jim daří i v mrazničce :)