News — buchta RSS



Tvarohový koláč s lesním ovocem

Tvarohový koláček, pokud nepřidáte příliš mnoho cukru, je čas od času úžasnou svačinou. Koláček je taková bílkovinná bomba, tak u menších dětiček s ním opatrně a v raději menších množstvích. Ovoce můžete použít v podstatě jakékoli, ale nám nejlépe chutná s tím bobulovým. Pokud se vyhýbáte cukru, klidně jej nahraďte medem, javorovým nebo obilným sirupem. Na chuti mu to neubere :)Budete potřebovat3 vajíčka80-100g cukru (jiného sladidla)100g změklého másla5 lžic dětské krupice (hrubé mouky)1čl prášku do pečiva500g tvarohuVanilkaŠpetka soliBobulové ovoce   Postup Vyšleháme si tuhý sníh z bílků a špetky soli. V jiné míse vyšleháme spolu žloutky, změklé máslo a cukr. Potom zašleháme tvaroh a nakonec krupici smíchanou s práškem do pečiva a vanilkou. Pořádně prošleháme a už jen vařečkou jemně...

Pokračovat ve čtení



Ovocná bublanina

Tento naprosto klasický a tradiční koláček je u nás jeden z nejoblíbenějších. Díky našlehanému těstu je naprosto lehounký, jemně sladký a díky ovoci příjemně osvěžující. Vyplatí se do něj použít ovoce čerstvé, to mražené (s výjimkou malých bobulovin) má tendenci pustit příliš mnoho vody a koláček zbytečně zatížit. No a když část mouky vyměníte za celozrnnou, je vhodný čas od času i pro dětičky na svačinu.Budete potřebovat250g polohrubé špaldové (pšeničné) mouky (mix bílé a celozrnné)90g hnědého cukru (kdo má rád sladší ať dá víc)1KL vanilky4 vajíčka1dcl mléka (vody)1dcl oleje (rozpuštěného másla nebo ghee)1čl sody bikarbony1,5čl prášku do pečiva   Postup Bílka vyšleháme s cukrem do lesklé a husté pěny. Postupně zašleháme žloutky jedno po druhém, poté olej, mléko a nakonec...

Pokračovat ve čtení



Švestkový koláč s zakysaným mlékem a mandlovou drobenkou

Ve druhé polovině léta se vždy těšíme na slaďoučké švestky a jsou roky, kdy jich je tolik, že ani nevíme co s nimi, vaříme povidla, mrazíme je, pečeme koláče :) Tento jednoduchý koláč s kyselým mlékem a krupicí je náš oblíbený. Mandlová drobenka mu dodá zajímavý šmrnc, ale pokud máte rádi klasiku, posypte jej tradiční drobenkou z cukru, hrubé mouky a másla, nijak mu to na chuti neubere.Budete potřebovat1 šálek hladké špaldové (pšeničné) mouky1 šálek špaldové (dětské pšeniční) krupice1/2 šálku oleje1/2 šálku cukru (pokud máte raději sladší, dejte více)1 šálek zakysaného mléka2 vajíčka1KL prášku do pečiva1KL sody bikarbony1kg švestek rozříznutých na polovinyNa drobenku30g másla50g mandlí (použila jsem plátkové, ale ideál jsou drcené)vanilkahnědý cukr podle chutinebo50g másla120g hrubé moukyvanilkacukr podle chuti...

Pokračovat ve čtení



Citronový chlebíček (i vegan verze)

Citronový chlebíček nepečeme často, neboť obsahuje trošku více cukru, než je u nás při pečení běžné. No je to potřebné k vyvážení kyselých citrónových tónů. Jeho největším fanouškem u nás je můj manžel :) a naprosto nejlépe mu chutná parádně vychlazený přímo z lednice. Pokud máte rádi citrónovou chuť, vyzkoušejte a napište nám, jak se Vám zamlouval. Pokud jste vegani nebo máte alergie spojené s mléčnými produkty, zaměňte mléko i jogurt za rostlinnou verzi, která Vám vyhovuje.Budete potřebovat2 hrníčky mouky (používám mix špaldy czr a hladké)2KL prášku do pečiva1KL soda bikarbonu1/4KL soli3/4 - 1 hrnek cukru3/4 hrníčku mléka (rostlinného nebo kravského)1/2 hrníčku jogurtu (rostlinného nebo kravského)1/4 hrníčku oleje1/4 hrníčku citrónové šťávyKůra z 1 velkého chemicky neošetřeného citronuPár kapek čistého citrónového...

Pokračovat ve čtení



Jahodové ovesné čtverce

Začala JAHODOVÁ sezóna!!! Juchúúúú, KONEČNĚ! Jahody jsou úplně první jarní ovoce a otevírají bránu dalším mňamkám - hrášek, třešně, meruňky, maliny, broskve... ještěže nedozrává vše najednou a my budeme stíhat mezi jídlem čerstvého ovoce přidávat i naše oblíbené recepty <3Tyto jahodové čtverce jsou ideální jako sladký snack nebo možná i dezert k dobré kávě či čaji. Můžete ale i nemusíte nakonec čtverce polit cukrovou polevou, záleží jak moc sladké si je budete přát.Budete potřebovat:1 hrnek (225ml) jemných ovesných vloček3/4 hrníčku mouky1/4 až 1/3 hnědého cukruvanilkašpetka soli85g rozpuštěného másla (kokosového oleje)2 hrníčky nadrobno nakrájených jahod1PL kukuřičného škrobušťáva z 1/2 citronu1PL hnědého cukru (rozdělená na 2 části)na cukrovou polevu - 1/4 hrníčku (hnědého) moučkového cukru a citrónová šťáva   Your browser does...

Pokračovat ve čtení